Színtan és kompozíció

“A SZÍNEK A FÉNY TETTEI…” Goethe

egyéni és csoportos (maximum 4 fő) formában egyaránt

A színkeverés ismerete olyan egy festő számára, mint a sportolónak a bemelegítés, az énekesnek a skálázás. A színek az érzelmekre hatnak és a szívünkkel látjuk. Ez a kurzus elsősorban a gyakorlati színkeverésre, és színhasználatra fekteti a hangsúlyt. Kinek szól? Mindazoknak akik szeretnének festeni, akik kezdő festők és akiket érdekel a színek misztériuma.

A kurzus tematikája

Ezen a kurzuson nem tárgyaljuk a színrendszereket, és a fényszíneket, viszont megismertetem a pigmentek keverését. A kezdő kurzuson megtanítom a színkeverés csínját-bínját, színkikeverési gyakorlatokkal és színfelismeréssel. A haladó kurzuson bepillantunk a színek érdekes térformáló erejébe és a színekhez kapcsolódó kompozíció átalakító képességébe. Festményeket készítünk a különböző hangulatok érzékeltetésére. Mi a különbség egy sima színkontraszt és egy komplementer színkontraszt között? Milyen típusú kontrasztok vannak? Miért érdemes a kevert zöldet használni a tubus zöld helyett, hányféle és tónusú zöldet keverhetünk. Miért jó a saját fekete színt kikeverni? Mikor használjunk tubus festéket és mikor jobb az általunk kevert?…sok kérdésed lehet és mindre lesz válasz. Izgalmas, élvezetes gyakorlati feladatok lesznek a kurzuson. Ez a kurzus otthoni feladatot is tartalmaz, de amennyiben otthon nem tud elkészülni úgy az órán festjük meg!!!

Hogy milyen festékkel érdemes a színtant gyakorolni? Elsősorban azzal amivel festeni szeretnél, mivel minden technikának egy kicsit mások a lehetőségei, ezért a színtana is egy kicsit változik, pl. az akvarellnél máshogy használjuk a vörös színt mint az olajfestésnél, de az egyetemes igazságok ugyan azok. pl. Az általános sárgából és kékből zöld lesz stb. (vajon minden sárgából és kékből zöld lesz?)

Mennyi ideig tart egy kurzus?

Hangsúlyozottan gyakorlati kurzus!!! Az időtartam függ, hogy ki milyen tempóban fest, ami alkati kérdés, és a koncentráció is meghatározó. Fontos az otthoni munka!!!
 A otthoni-feladat, amennyiben nem készül el akkor az órán kell megfesteni addig nem megyek tovább az anyaggal ameddig az adott feladat nincs befejezve!
 Az otthoni munkát a fizetett órák csökkentésére találtam ki. A otthoni-feladat, egyébként az órai munka lenne.!!!
Ha valakinek nincs ideje otthon is festeni akkor kb. 10×4 alkalom az alap.
Az alap, vagy kezdő kurzuson megtanítom a színkeverés csínját-bínját, színkikeverési gyakorlatokkal és színfelismeréssel. Itt tanítom meg a komplementer kontrasztot is és a tónusokat is. Ez a minimum tudás amit tudni kell. Itt is lehet a feladattal kapcsolatos kompozíció, kérésre, ha belefér az időbe.!
Az alap haladó kurzus a színek összhangzattanával foglalkozik. 6×4 óra otthoni feladattal, és belép a kompozíció is.
A haladon szó lesz a további kontrasztokról és kötelező a kompozíciós gyakorlat is, ami kifejezetten a színekhez kapcsolódik. Rengeteg otthoni feladattal!!!
A kontrasztok egy-egy alkalom ( alkalom =4óra) tehát 7.
Színek térhatása gyakorlattal, tervezéssel további 4alkalom, ami a kontrasztok feladataira épül. 
Itt 12×4 óra a kijelölt idő, ha a kompozíciós feladatok otthon elkészülnek.!
A kurzusaim a tudás átadására vannak tervezve, így nem tudom pontosan az időt, mert ez az egyéni lehetőségeken is múlik.
 

Lehet 6órás és lehet 4órás időbeosztással is kurzust kérni. Tehát 4×6óra vagy 6×4óra.

Ha az időbeosztással kapcsolatban kérdésed van hívj!

A kompozíció egy külön kurzus!

        A kompozíció során alkalmazható vizuális elemek, lent külön felsorolásban. Ezen felsorolások kombinációja alkotja a képet. A kompozíciónál fontos a festő szándéka és a hangsúlya ez mindig egyedi. Vannak általános érvényességek és ezeket megbeszéljük és gyakoroljuk.  Van amikor direkt módon felrúgják az alkotók a szabályokat a mondanivalójuk elősegítésére. A kurzuson a térformáló képességünket fejlesztjük sok sok gyakorlaton keresztül.

  • vonalak – a szem mozgását megvezető vagy behatároló elemek vagy elemcsoportok
  • alakzatok – geometriai vagy szerves élek által meghatározott területek
  • fényértékek – tónusértékek a sötétebb és világosabb fények erőssége, kontrasztja
  • textúrák – a felszín anyagminősége, ami egyfajta tapintási illúziót közvetít
  • színek – árnyalata és intenzitása
  • irányok – függőleges, vízszintes vagy átlós
  • méretek – az elemek egymáshoz viszonyított nagysága

.

Költségek

Anyagszükséglet

elsősorban azzal a festékkel gyakorold a színtant amilyen festékkel festeni szeretnél. olaj, vízesolaj, akril, akvarell.  Ecsetek, rugalmas szőrű műszálas ecset ajánlott 4-6méretű lapos ecset. Törlőpapír, törlőrongy, radír, ceruza, hegyező. Aki olajjal, vagy vízes olajjal szeretne festeni annak gondoskodni kell a képek szállításáról, mivel a száradási idejük lassú. Az alapszínek megadásánál többféle lehetőséget is megadok. Minden színcsoportnak van egy hideg és egy meleg változata, mindegyiket meg kell venni a kurzushoz, a zárójeles rész a vagy vagy mert egy színárnyalatnak többféle elnevezése is van!!!

Alapszínek a kezdő órákhoz: A színeknek az elnevezését, azonos árnyalat esetében más név alatt találhatjuk, gyátótól függően. Citromsárga-hideg, és  Primarisárga(Kadmium világossárga)-meleg. –  Vermillion(Cinóber vörös)-meleg, és Kadmium sötétvörös(magenta)-hideg. –  Primari kék-hideg és Ultramarin kék-meleg. Fekete és fehér.

Papírból a 300g akvarellpapír vagy mixmediás papír, lehet vászon, vagy olajkarton, attól függően hogy milyen anyaggal szeretnél színtanozni.

A tanfolyamon kívánságra minden eszközt biztosítok, anyaghasználati plusz díjazásért.

IDŐPONT EGYEZTETÉSÉRT ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT

kérem hívjon,

VARSÁNYI EDIT : +36 30 410-9452