Színtan és kompozíció

“A SZÍNEK A FÉNY TETTEI…” Goethe

A színek az érzelmekre hatnak és a szívünkkel látjuk.

egyéni és csoportos (maximum 4 fő) formában egyaránt

A színkeverés ismerete olyan egy festő számára, mint a sportolónak a bemelegítés, az énekesnek a skálázás.  Ez a kurzus elsősorban a gyakorlati színkeverésre, és színhasználatra fekteti a hangsúlyt.

 
Kinek szól?
Mindazoknak akik szeretnének festeni, akik kezdő festők és akiket érdekel a színek csodája, misztériuma.
 

A kurzus tematikája

 Az alapozó kurzuson megtanítom a színkeverés csínját-bínját, színkikeverési gyakorlatokkal és színfelismeréssel. Megbeszéljük, hogy mi a különbség egy sima színkontraszt és egy komplementer színkontraszt között?  Milyen típusú kontrasztok vannak még a komplementeren kívül? Miért érdemes a kevert zöldet használni a tubus zöld helyett, hányféle és tónusú zöldet keverhetünk. Miért jó a saját fekete színt kikeverni? Mikor használjunk tubus festéket és mikor jobb az általunk kevert?…sok kérdésed lehet és mindre lesz válasz. Izgalmas, élvezetes gyakorlati feladatok lesznek a kurzuson.

A haladó kurzuson bepillantunk a színek érdekes térformáló erejébe és a színekhez kapcsolódó kompozíció átalakító képességébe. Festményeket készítünk a különböző hangulatok érzékeltetésére. Továbbá szó lesz a többi kontrasztokról is, majd színtannal kapcsolatos kompozíciós gyakorlatok is, társulnak.

 Mennyi ideig tart egy kurzus?

Hangsúlyozottan gyakorlati kurzus!!! Az időtartam függ, hogy ki milyen tempóban fest, ami alkati kérdés, és a koncentráció is meghatározó. Fontos az otthoni munka!!!
Az otthoni munkát a fizetett órák csökkentésére találtam ki. A otthoni-feladat, egyébként az órai munka lenne.!!!
Az alapozó kurzus, ha valakinek nincs lehetősége otthon festeni akkor kb. 8-6 alkalom 4órai bontásban, de ez egyénenként változó lehet.
Ez a kurzus színkeverési alap tudás fizikai festéssel.
 Hogy milyen festékkel érdemes a színtant gyakorolni?

Elsősorban azzal amivel festeni szeretnél, mivel minden technikának egy kicsit mások a lehetőségei, ezért a színtana is egy kicsit változik, pl. az akvarellnél máshogy használjuk a vörös színt mint az olajfestésnél, de az egyetemes igazságok ugyan azok. pl. Az általános sárgából és kékből zöld lesz stb. (vajon minden sárgából és kékből zöld lesz?)Ezen a kurzuson nem tárgyaljuk a színrendszereket, és a fényszíneket, csak a pigmentek keverését.

Ha az időbeosztással kapcsolatban kérdésed van hívj!

A kompozíció egy külön kurzus!

        A kompozíció során alkalmazható vizuális elemek, lent külön felsorolásban. Ezen felsorolások kombinációja alkotja a képet. A kompozíciónál fontos a festő szándéka és a hangsúlya ez mindig egyedi. Vannak általános érvényességek és ezeket megbeszéljük és gyakoroljuk.  Van amikor direkt módon felrúgják az alkotók a szabályokat a mondanivalójuk elősegítésére. A kurzuson a térformáló képességünket fejlesztjük sok sok gyakorlaton keresztül.

  • vonalak – a szem mozgását megvezető vagy behatároló elemek vagy elemcsoportok
  • alakzatok – geometriai vagy szerves élek által meghatározott területek
  • fényértékek – tónusértékek a sötétebb és világosabb fények erőssége, kontrasztja
  • textúrák – a felszín anyagminősége, ami egyfajta tapintási illúziót közvetít
  • színek – árnyalata és intenzitása
  • irányok – függőleges, vízszintes vagy átlós
  • méretek – az elemek egymáshoz viszonyított nagysága

.

,

Anyagszükséglet

elsősorban azzal a festékkel gyakorold a színtant amilyen festékkel festeni szeretnél. olaj, vízesolaj, akril, akvarell.  Ecsetek, rugalmas szőrű műszálas ecset ajánlott 4-6méretű lapos ecset. Törlőpapír, törlőrongy, radír, ceruza, hegyező. Aki olajjal, vagy vízes olajjal szeretne festeni annak gondoskodni kell a képek szállításáról, mivel a száradási idejük lassú. Az alapszínek megadásánál többféle lehetőséget is megadok. Minden színcsoportnak van egy hideg és egy meleg változata, mindegyiket meg kell venni a kurzushoz, a zárójeles rész a vagy vagy mert egy színárnyalatnak többféle elnevezése is van!!!

Alapszínek a kezdő órákhoz: A színeknek az elnevezését, azonos árnyalat esetében más név alatt találhatjuk, gyátótól függően. Citromsárga-hideg, és  Primarisárga(Kadmium világossárga)-meleg. –  Vermillion(Cinóber vörös)-meleg, és Kadmium sötétvörös(magenta)-hideg. –  Primari kék-hideg és Ultramarin kék-meleg. Fekete és fehér.

Papírból a 300g akvarellpapír vagy mixmediás papír, lehet vászon, vagy olajkarton, attól függően hogy milyen anyaggal szeretnél színtanozni.

A tanfolyamon kívánságra minden eszközt biztosítok, anyaghasználati plusz díjazásért.

IDŐPONT EGYEZTETÉSÉRT ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT

kérem hívjon,

VARSÁNYI EDIT : +36 30 410-9452